Vyrazili jsme v pátek ráno vlakem z Brna do Žamberka, s příjemnou zastávkou v Letohradě. Počasí nám přálo a po cestě jsme si dali Radegast a Grepový Radler.

V Žamberku jsme se ubytovali v hotelu na náměstí, a po telefonu si domluvili ochutnávku v pivovaru Jelen. Tam nám sám sládek nalil svá tři piva (výborná!), a pak přímo z tanků asi deset piv která vyrábí na zakázku. Pak jsme dojeli vlakem do Potštejna, kde jsme v restauraci pivovaru ochutnali všechny piva Clock. Po cestě zpět do hotelu jsme se zastavili ještě v pivovarní restauraci Kanec, který nám nechutnal.

Jelen

Protože jsme si cestu neplánovali vůbec předem, nebylo jasné kterým směrem se vydat dál. Proto jsme zvolili jistotu dobrého pivovaru který jsme si určitě nemohli nechat ujít, a vyrazili vlakem do Varsnorfu. Po cestě jsme si udělali výlet po Turnově, a zašli na výborný oběd do honosného pivovaru Nový Rohozec. Osobák z Liberce nás pak zavezl do Varsnorfu. Je zvláštní tím že je to malý místní vlak který jede přes Polsko a Německo, a Varsnorf je na části trati mezi německými městy. Pivovar Kocour má vlastní zastávku, kde jsme se obligátně s velkým nadšením vyfotili.

Kocour

Šli jsme na prohlídku, a ubytovali se ve velmi autentických lůžkových vagónech které má pivovar na vlastní vlečce.

Zjistili jsme že pár kilometrů odtud je ve vesnici Krásná Lípa pivovar Falkenstein, a protože bylo v neděli hezky, došli jsme sem pěšky. U dobrého ležáku jsme vybrali další destinaci: Osek u Krušných Hor. Proto že jsme přesedali v Ústí nad Labem, skočili jsme na jedno do hotelu s pivovarm Na Rychtě. V Oseku nás zaskočilo že jsme dojeli na jiné nádraží než jsme chtěli, a do města jsme šli asi kilometr deštěm.

Falkenstein

Součásti Cisterciánského kláštera je velmi moderní pivovar Ossegg, kde nám velmi chutnalo. Po mnoha vzorcích jsme se ubrali do pivovaru Černý Orel, kde byla velmi pálivá pizza a slušný ležák. V Oseku jsme přespali, a naplánovali další den.

Rozhodli jsme se že pojedeme do Žatce, který se pišní bohatou chmelovou kulturou a dvoumi pivovary. Nejrychlejší spoj z Oseku do Žatce byl překvapivě autobusem do Litvínova, tramvají do Mostu, a odtud dál autobusem, což bylo zajímavě zpestření. V Žatci jsme si dali ležák pivovaru Žatec pouze v restauraci, protože jsme si nedomluvili prohlídku pivovaru předem. Ubytovali jsme se, a rozhodli že stihneme ještě návštěvu pivovarů Zloun a Žejdlík. Zloun nás mile překvapil vysokou kvalitou a všudypřítomným důvtipem, Žejdlík nebyl nijak vyjimečný. Louny mají také krásné historické centrum, kde jsme si dali Guiness na zpravení. Zpět v Žatci jsme ještě navštívili muzejní minipivovar U Orloje s pěknou historickou atmosférou.

V úterý jsme dojeli do Plzně, kde jsme okamžitě šli na prohlídku pivovaru Pilsner Urquell. Je to jednoznačně největší v České Republice, a ač se obyčejně shodneme že není tak dobrý jak býval, na prohlídce nás přesvědčili opakem, a na konci byla ochutnávka speciální várky která se dělá tradiční metodou ve spilkách a zraje v dubových sudech. Tato nepasterovaná a nefiltrovaná Plzeň nás velmi mile překvapila.

Plzen

Pak jsme navštívili vyhlášený pivovar Modrá Hvězda v Dobřanech, který má velmi širokou nabídku alespoň deseti piv, a vše nám až na poslední třiadvaceti stupňový vzorek chutnalo.

Středu jsme ztrávili v Českých Budějovicích, kde jsme byli na značně chudší prohlídce Budvaru. Ochutnali jsme nejlepší Budvar, speciál Kroužkovaný Ležák ve vyhlášené pivnici Masné Krámy, a také jsme navštívili vedlejší pivovar Krajinská 27, a pivovarní hospodu Beeranka.

Budvar

Ve čtvrtek jsme v Praze obešli pivovary Tři Růže, U Medvídků, Pivovarský Dům, Břevnovský Klášter, a večer jsme s nadšením uzavřeli v pivovaru Strahovský Klášter. V Praze jsou minipivovary znatelně dražsí, a Pivovarský Dům a Břevnosvký Klášter patří stejné firmě, ale Strahov je jednoznačně jeden z nejlepších v Čechách. Ve čtvrtek jsme se vrátili vlakem do Brna s plechovkou Plzně, a protože byl tak plný že mnozí cestující stáli v uličkách tak jsme si libovali že jsme si den před tím udělali zdarma rezervace u stolečku.